Πως είπατε; Τι σχέση έχουν τα επιδόματα σε τούτο το βλόγι;
Πως δεν έχουν; Οι πολιτικοί δεν τα εγκρίνουν;
Φτιάχτε καφεδάκι, ανάφτε τσιγάρο, οπλιστείτε με υπομονή (θα σας χρειαστεί, πιστέψτε με) και πάμε...
Κατ' αρχήν, ρίχτε μια ματιά πρώτα στο ΦΕΚ 297/23-12-2003 και μετά στην διόρθωσή του από τις 13-5-2008 σε έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών. Σημειωτέον ότι τα ποσα που αναγράφονται είναι όλα με τον παλιό "τιμοκατάλογο" επειδή μου είναι πιο εύχρηστος, ήτοι σε ότι διαβάζετε (και μιας και μιλάμε προ περικοπών) ε, βάλτε και κάτιτις πιο πάνω... :)
Διαβάζοντάς το προσεκτικά και δεδομένου ότι δεν έχει κανένα νόημα να πιάνουμε όλα τα επιδόματα του δημοσίου ξεχωριστά, θα ήθελα να σταθούμε σε μερικά πολύ συγκεκριμένα μα και ενδιαφέροντα πράγματα που έχω εντοπίσει. Οπως για παράδειγμα στο Άρθρο 8, παράγραφο Α14: "Αντισταθμίσματος διαχειριστικών λαθών" (το οποίο βέβαια είναι μόλις 60 ευρώ εδώ που τα λέμε). Βέβαια τι είδους αντισταθμιστικό είναι αυτό για κάποιον που απλά πρέπει να είναι προσεκτικός να κάνει την δουλειά του, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Στο ίδιο άρθρο, παράγραφο Α22, παρατηρούμε κάτι ακόμη καλύτερο όμως: Ειδικό επίδομα στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν στη νήσο Δήλο (100 ευρώ). Έδώ και μέρες προσπαθώ να σκεφτώ τι ακριβώς έχει η Δήλος που να φέρνει και ειδικό επίδομα, αλλά δεν έχω σκεφτεί κάτι. Για την ακρίβεια, μόνο τα περί της Αθηναϊκής Συμμαχίας μου έρχονται στο μυαλό, αλλά έχουν περάσει κοντά 2500 χρόνια από τότε άρα δεν πρέπει να είναι και πολύ πρόσφατα. Μήπως αποτελεί άραγε μηνιαίες δόσεις του ταμείου που είχαν υπεξαιρέσει οι Αθηναίοι για να φτιάξουν τον Παρθενώνα; Ποιος ξέρει; Τέλος πάντων, ας το προσπεράσουμε και αυτό.
Ας συνεχίσουμε: στην παράγραφο Β του ιδίου άρθρου, παρατηρούμε έκθαμβοι το εξής: "τα επιδόματα των παραγράφων ....... καταβάλλονται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτών προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή τους. Επίσης καταβάλλονται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διαρκείας...... κλπ)....." Ε, με το κέρατό μου το τράγιο, το ότι υπήρχε συνδικαλιστική άδεια, δεν το γνώριζα. Και δεν μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι κιόλας. Αλλά ας συνεχίσω παρακάτω...
Πάμε στο άρθρο 12, το οποίο έχει τίτλο "Κίνητρο απόδοσης" -εδώ, καλό είναι να μην είστε όρθιοι και να μην έχετε εύθραυστα αντικείμενα κοντά: "Για την αύξηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων, την προσαρμογή των υπηρεσιών και του προσωπικού στις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, χορειγείται μηνιαίως χρηματικό ποσό ως κίνητρο απόδοσης....."
Μην βρίζετε ακόμη, έχει κι άλλο ανέκδοτο πιο κάτω: Παράγραφος 2 του ιδίου άρθρου: "Κριτήρια για τη χορήγηση του ανωτέρω κινήτρου είναι η ποιοτική και ποσοτική απόδοση του υπαλλήλου, η μη αξιολόγησή του με δυσμενή βαθμό, καθώς και ο βαθμός του ενδιαφέροντός του, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών."
Και νομίζω ότι πλέον μπορείτε δικαίως να συγκινηθείτε. Διότι όταν όλοι μας πάμε πχ σε μιαν εφορία, ή σε έναν δήμο, ή σε μια πολεοδομία, σε ένα ΙΚΑ ή ένα ΤΕΒΕ κλπ, το μόνο πράγμα που θυμόμαστε μετά είναι το πόσο ευγενικοί κι εργατικοί είναι οι περισσότεροι υπάλληλοι, το ότι εξυπηρετείσαι σε ένα γκισέ και ομοίως έναν όροφο (ενίοτε και σε ένα κτήριο) δίχως την παραμικρή αναμονή, το ότι πάντα είναι όλοι στις θέσεις τους κλπ. Και ακριβώς επειδή τα κάνουν όλα αυτά (και φυσικά, πάντοτε με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών), λαμβάνουν και επίδομα κινήτρου απόδοσης. Δεν σταματάει εδώ όμως, διότι επίδομα κινήτρου απόδοσης λαμβάνουν έως και οι διπλωματικοί υπάλληλλοι (Αρ.47, παρ.3)! Δηλαδή να υποθέσω ότι αν τους το κόψουν, θα σταματήσουν να χειρίζονται καλά τα εθνικά μας θέματα;
Αλλά ας συνεχίσουμε ακάθεκτοι: ένα κλασικό επίδομα που διαπίστωσα ότι παρέχεται σε πολλούς έχει να κάνει την εργασία χωρίς ωράριο και παράλληλα για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης" (ουδέν σχόλιον ως προς το δεύτερο, το πρώτο πες ότι το δέχομαι). Όμως νομίζετε ότι είναι προβλημα; Που να πάμε και στο επόμενο...!
Άρθρο 48: Αρχιερείς!
Παρ.2γ: Αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος (274 ευρώ)!
Παρ.2δ: Αποζημίωση εξόδψν παράστασης (από 74 έως 147 ευρώ)!!
Και όχι μόνο αυτό, αλλά η παρ.4 προβλέπει ότι το Δημόσιο υποχρεούται στην καταβολή εξόδων κηδείας των αποθνησκόντων Αρχιερέων στις οικίες μητροπόλεις!!!!
Αν και θα διατηρήσω μιαν επιφύλαξη, να υποθέσω ότι όταν η Πολιτεία καλεί κάποιον παπά σε κάποια εθνική εορτή ή κάτι άλλο επίσημο τέλος πάντων, αυτός πληρώνεται επιπλέον;;;;;; Κι αναφορικά με το ειδικό λειτούργημα, ποιο είναι αυτό; Δεν φτάνουν οι μίζες από γάμους, βαφτίσια, κηδείες, ευχέλαια κλπ;;;;; Θα τρελαθούμε τελείως εδώ πέρα;;; Θα πηδηχτούμε από το παράθυρο;;;;
Αλλά και όμως, αν νομίζατε αυτό είναι ο κολοφών; απατάσθε! :)
Πάμε στο πλέον μυθικό κεφάλαιο του όλου νομοσχεδίου (κατ' εμέ): ΣΤ', Άρθρο 49 Μουσικοί!
Παρ.β: Μεταπτυχιακών σπουδών!
Παρ.γ: Ειδικό μουσικό επίδομα (ευρώ... μόλις 647!!!)
Παρ.δ: Ειδικό επίδομα για διευκόλυνση αγοράς, συντήρησης και επισκευής οργάνων (ευρώ... μόλις 345!!!!!!!)
Κάθε μήνα!!!!!!! Και ξαναλέω, με το παλιό μισθολόγιο του 2003, όχι του 2008 όπου για την ιστορία τα ποσά γίνονται 700 και 448 ευρώ αντίστοιχα!!!
Κάθε μήνα ο άλλος πχ αγοράζει ή συντηρεί το ταμπούρο ή το τρομπόνι του!!!! Και αυτό πέραν του ειδικού μουσικού επιδόματος!!! Και τελικώς, εμείς καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε το... κλαρίνο!!!! Και επί τη ευκαιρία, δεδομένου ότι τα μεταπτυχιακά πρέπει να έχουν να κάνουν με το αντικείμενο, τι ακριβώς μεταπτυχιακά υπάρχουν στην μουσική ρε παιδιά; Μεταπτυχιακό πλάι στον Γιώργο Μάγκα ή τον Σαλέα ας πούμε; Και επιτέλους μπορεί να μου πει κάποιος πόσες μέρες τον χρόνο δουλεύει ένας μουσικός;;; ΕΛΕΟΣ!!!!!!!
Πόσα μαργαριτάρια έχει αυτός ο νόμος. Ας πούμε, οι μηχανοτεχνίτες συνεργείων αυτοκινήτων λαμβάνουν επίδομα ειδικής απασχόλησης (Αρ.8, παρ6α). Οι μουσικοί πνευστών οργάνων επίσης (Αρ.8, παρ.6β), πέραν των υπολοίπων επιδομάτων φυσικά. Το ίδιο επίδομα λαμβάνει έως και η δημοτική αστυνομία! Και μη νομίζεται ότι είναι μόνο αυτά. Το περιβόητο επίδομα μεταφοράς φακέλου για παράδειγμα που αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι του Υπουργείου Οικονομικών, είναι προφανώς σε άλλο ΦΕΚ. Όπως σε άλλο παίζει να είναι και το ειδικής απασχόλησης υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Και πόσα άλλα μπορείνα υπάρχουν...
Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά (χα, νομίζατε ότι σας αποτελείωσα; Έχω κι άλλα), αν και πλέον μπλέκεται πολύ το όλο θέμα. Πχ, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Αρ.33, παρ.3) λαμβάνει μεταξύ άλλων επίδομα για "ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπαιρέωση των υποστηριζομένων ενώπιον των δικαστηρίων υποθέσεων του Δημοσίου". Επίσης, στην παρ.5 λέει: "Πάγια αποζημίωση λόγω της πολύωρης παραμονής στα δικαστήρια, της απασχόλησης τους χωρίς ωράριο εργασίας, καθώς και των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών σε παραμεθόριες περιοχές". Καθώς διάβασα αυτά, στο μυαλό μου στροβίλιζε η υπόθεση του Βατοπεδίου, η οποία αν θυμάστε υποτίθεται ότι είχε ξεκολλήσει από στην γνωμοδότηση του ΝΣΚ σύμφωνα με την οποίαν όλα έβαιναν καλώς κ.ο.κ. Για την ιστορία, το πρώτο επίδομα κλιμακώνεται από 475 και φτάνει τα 880 ευρώ τον μήνα, το δε δεύτερο είναι ανά περίπτωση είτε 880 είτε 734 ευρώ (πάντοτε με το μισθολόγιο 2003).
Έγραψα ότι μπλέκεται το θέμα και όντως μπλέκεται. Γνωρίζατε πχ ότι ο βασικός μισθός ενός παπά (τιτουλάτιου Επισκόπου και βοηθού Επισκόπου) είναι1.197 ευρώ ενώ ο αντίστοιχος του Πρωτοδίκη είναι 1.178;! Φυσικά και δεν είναι ίδια μετά η μισθολογική εξέλιξη των δύο, αλλά δεν είναι ξεφτίλα έστω και για ένα φεγγάρι, ένας παπάς να παίρνει περισσότερα από έναν δικαστικό;
Ως επίσης, κάτι άλλο που προκύπτει είναι ότι επί της ουσίας -όπως πρακτικά ούτως ή άλλως το γνωρίζαμε- τεράστια μερίδα των μισθών του δημοσίου δεν είναι μεγάλοι και βάζουν τα επιδόματα για να ανέβουν. Γνωρίζω πχ από δικούς μου ανθρώπους που είναι στο δημόσιο, έχουν πάρα πολλά χρόνια, και παίρνουν (καθαρούς) μισθούς της τάξης των 1200 και 1500 ευρώ (πάντα μαζί με τα επιδόματα). Δεν είναι μόνο αυτοί το δημόσιο όμως. Το θέμα είναι ότι είναι αρκετές οι κατηγορίες που ξεφεύγουν προκλητικά σε μισθούς και ενίοτε με επιδόματα φρενίτιδας. Ακούς εκεί, επίδομα κινήτρου απόδοσης. Δηλαδή πάει ο άλλος να δουλέψει και τον πληρώνεις κι επιπλέον για να το κάνει; Ρε είμαστε καλά επιτέλους;
Μμμμ...πως είπατε; Ξέχασα τους μισθούς των βουλευτών;
Έχετε δίκιο. Αλλά ούτως ή άλλως δεν θα τους έβαζα σε αυτό το κείμενο... :)
Τετάρτη 5 Μαΐου 2010
Ας μιλήσουμε λίγο για επιδόματα...
Γουστάρω δούλεμα
Θα πηδηχτώ απ'το παράθυρο,
φόρα παρτίδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
Κοίτα, το επίδομα για τη Δήλο έχει μία λογική πως είναι ακατοίκητο νησί (πλην των υπαλλήλων εκεί) οπότε δικαιολογείται μία αποζημίωση. Ίσως μάλιστα να είναι λίγα τα 100€ μικτά. Τώρα, για ποιό λόγο να το παίρνουν και όταν είναι σε συνδικαλιστική/εκπαιδευτική κτλ άδεια, αυτό δεν το καταλαβαίνω.
Όσον αφορά τους μουσικούς, για ποιούς μουσικούς μιλάει; Πού; Γιατί στα σχολεία τουλάχιστον τέτοιο επίδομα δεν παίζει..
Όσο για το επίδομα παραγωγικότητας το παίρνουν σχεδόν όλοι (νομίζω) οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ήταν ένας τρόπος να αυξήσουν τους μισθούς αλλά να γλυτώνουν την καταβολή των δώρων (θεός σχωρέστα).
Αυτό που λες περί Δήλου δεν το γνώριζα. Αν όντως είναι έτσι τότε ναι, έχει μια λογική.
Το επίδομα παραγωγικότητας απ'ό,τι είδα στον νόμο το λαμβάνει μάλλον μια κάποια μειοψηφία, ή έστω όχι οι περισσότεροι.
Είναι γνωστό αυτό που λες περί επιδομάτων-μισθού και δώρων αυξήσεων. Κοίτα να δεις όμως κάτι: ποιος νομοθετεί; Το κράτος. Για ποιον λόγο λοιπόν δεν έχει ένα κλιμακωτό μισθολόγιο άνευ επιδομάτων, όπου να προνοεί ότι πχ οι αυξήσεις και τα δώρα θα βγαίνουν με ποσοστά επί του μισού; Πάλι στα ίδια (τα προ μέτρων φυσικά) θα ήταν τα ποσά.
ΟΜΩΣ, κάτι τέτοιο προϋποθέτει διαφάνεια. Μην ξεχνάς αυτό που πέταξα στο τέλος: το επίδομα μεταφοράς φακέλου δεν υπάρχει σε κανέναν από τους νόμους που έχω βρει ως τώρα. Οπότε ποιος με διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλα τέτοια επιδόματα;
Για τους μουσικούς, ό,τι ξέρεις ξέρω.
Ίσως εννοεί τους μουσικούς που δουλεύουν σε φιλαρμονικές, στις κρατικές ορχήστρες κλπ. Για τις φιλαρμονικές είναι πολλά τα λεφτά που δίνουν. Αλλά για κάποιον που είναι επαγγελματίας π.χ στην ΚΟΑ ας πούμε, είναι λογικά ενδεχομένως τα ποσά, μια και ένα π.χ βιολί αξιοπρεπές μπορεί να κάνει και 10 χιλιαρικάκια. Και δεν του το αγοράζουν όλο, το αγοράζει ο ίδιος. Οπότε ίσως υπάρχει κάποια βάση. Με κάθε επιφύλαξη.
Τώρα για τα μεταπτυχιακά στη μουσική, μη λες παπαριές ρε. Φυσικά και υπάρχουν μεταπτυχιακά. Ο άλλος μπορει να είναι σολίστας ή μέλος ορχήστρας σε ένα όργανο, αλλά θα χει κάνει αρμονία, θα χει κάνει φούγκα, ενορχήστρωση, πολύ πράμα υπάρχει..
δεν είναι όλοι τα κλαρίνα του Σαλέα :p
Ρε'σύ, αν κάποιος έχει βιολί στραντιβάριους, ναι, να πάρει επίδομα. Τι το κάνει το βιολί όμως; Το χρησιμοποιεί και σαν σφυρί και βγαίνει άχρηστο; Πόσα χρόνια είχα κλασική κιθάρα, πόσα χρόνια έχω ηλεκτρική. Δεν θυμάμαι ποτέ να είχε χρειαστεί να κάνω τίποτε πέραν αλλαγών χορδών. Κι έπαιζα και κλασική μουσική παλιά και ξέρω 5 πράγματα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι κι εγώ τα ξέρω όλα.
Να σου πω όμως κάτι; Δεν χρειάζεται να έχεις στραντιβάριους, ούτε να παίζεις σε πιάνο αξίας μερικών χιλιάδων. Μια χαρά ήχο βγάζουν κι άλλα όργανα, τα οποία συνήθως τα τσεκάρεις πριν τα αγοράσεις. Είναι σα να μου λες ότι επειδή εγώ θέλω να κυκλοφορώ με Φερράρι, να έρχεται το κράτος να μου πληρώνει 1000 ευρώ τέλη τον μήνα για να μπορώ να την κυκλοφορήσω...
Ντάξει, είπαμε, υπάρχει κι ένα όριο πια.
Εσύ Hades με την ηλεκτρική κιθάρα αν ροκάρεις έχεις δικαίωμα να την σπας που και που αλλά να χαλάς τόσα ευρά για φλάουτα φλογέρες και τουμπερλέκια δεν νομίζω.
Να σου πω την αλήθεια, ούτε καν μιμούμενος δεν έχω κάνει την κίνηση που λες.
Ίσως να το σκεφτώ σοβαρά βέβαια αν από κάτω έχει κάποιο κατάλληλο κεφάλι, αλλά σε γενικές γραμμές όσοι έχουν ή είχαν μουσικά όργανα ξέρουν πολύ καλά ότι τα προσέχουν και τα σέβονται, ακόμη κι αν είναι φτηνά.
Γι'αυτό και όντως δεν χαλάω τόσα λεφτά, αλλά ούτε κι ακόμη λιγότερα παρά μονάχα όσα πρέπει κι όταν πρέπει.
Δημοσίευση σχολίου