Σελίδες

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Σπαράζει η καρδιά μου με κάτι τέτοια...

Υπό κανονικές συνθήκες θα έβαζα μόνο το λινκ, αλλά τέτοιο συλλεκτικό κομμάτι είμαι υποχρεωμένος να το αναδημοσιεύσω ολόκληρο. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μην μας κατηγορήσει κανείς ότι δεν τιμούμε και τον αντίλογο.
Από το Ποντίκι λοιπόν, η ανακοίνωση των Υπαλλήλων της Βουλής:

«Τους τελευταίους μήνες ακούγονται φωνές, γράφονται πολλά, λέγονται ακόμη περισσότερα, αναλήθειες, ανακρίβειες, για τους υπαλλήλους της Βουλής των Ελλήνων. Έχει δε αναχθεί σε θέμα μέγα, όχι μόνον εκείνο των αμοιβών μας, αλλά και γενικότερα η εργασιακή μας απασχόληση, ζητήματα τα οποία διοχετεύονται στους πολίτες, οι οποίοι, εισπράττοντας με θυμό και αγανάκτηση την οικονομική κρίση, στρέφονται εύκολα σε «κατασκευασμένους» στόχους...
Η συνετή και νηφάλια , θέλουμε να πιστεύουμε, στάση μας, σε όλο αυτό το καθημερινό δημόσιο κατηγορητήριο, παρουσιάστηκε με εύσχημο τρόπο ως ενοχή ή καλύτερα ως συνενοχή.

Πριν από όλα θέλουμε να φωνάξουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι αντιλαμβανόμαστε και συναισθανόμαστε κάθε κατηγορία συνανθρώπων μας, που η πρωτοφανής οικονομική κρίση έχει δυσχεράνει την επιβίωσή τους και έχει εξαιρετικά δυσκολέψει τον προγραμματισμό των ενεργειών τους, την ίδια την καθημερινότητά τους, γιατί και εμείς αυτή τη δυσχέρεια , αυτή την ανατροπή τη βιώνουμε κάθε στιγμή που περνά με πολύ οδυνηρό τρόπο.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι και οι δικές μας αποδοχές έχουν φθάσει να περικοπούν ή να μειωθούν σε ποσοστό μέχρι και 30% σχεδόν, κανένας δεν έδινε, δε δίνει σημασία σε αυτό.

Συγκεκριμένα:

Αναστέλλεται για τους υπαλλήλους της Βουλής, όπως και όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου, η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, καθώς και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδομάτων .

Χορηγείται μόνον η εισοδηματική ωρίμανση για όσους τη δικαιούνται.
Μειώθηκαν για τους υπαλλήλους της Βουλής, όπως και για τους άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου, κατά 20% τα επιδόματα που είναι κοινά για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου(π.χ. προσωπικής διαφοράς, θέσης κ.λπ.) (Ν.3833/ΦΕΚ 40 Α΄).
Με την Α.Π.Β. 3218/2182/4-3-10 μειώθηκε κατά 12% το υπερωριακό επίδομα (ΦΕΚ 225Β΄/4-3-10) και με την Α.Π.Β. 6663/4580/13-5-10 κατά 8%, ήτοι συνολικά 20%.
Με την Α.Π.Β. 3219/4-3-10 μειώθηκαν κατά 12% τα έξοδα κίνησης (ΦΕΚ 225Β΄/ 4-3-10) και με την Α.Π.Β. /4576/10 κατά 8%, ήτοι συνολικά 20%.
Με την Α.Π.Β. 3743/2541/16-3-10 μειώθηκαν κατά 30% τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και με τον Ν.3845(ΦΕΚ 65 Α΄) τα παραπάνω επιδόματα ορίζονται σε 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα, μόνο σε περίπτωση που οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές δεν υπερβαίνουν κατά μήνα , υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, τις τρείς χιλιάδες (3.000)ευρώ.
Ως προς το επίδομα «έκτακτης αποζημίωσης», αυτό που κάποιοι ηθελημένα και με πρωτοφανή επιμονή ονομάζουν 15ο και 16ο μισθό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και παραπληροφόρηση στους πολίτες, δηλώνουμε ότι δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί μισθό. Είναι το μοναδικό ειδικό επίδομα, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους της Βουλής από το 1929, εποχής Ε.Βενιζέλου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και κυρίως της λειτουργίας της Βουλής. Δεν συνυπολογίζεται στη σύνταξη, ούτε συμπαρασύρει άλλα επιδόματα, όπως συμβαίνει με το βασικό μισθό. Το επίδομα αυτό με Απόφαση του Προέδρου της Βουλής θα καταβάλλεται μειωμένο και φορολογούμενο ανά μήνα με περικοπή που αγγίζει έως και το 50% , ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο του κάθε υπαλλήλου(ενδεικτικά αναφέρουμε για ΔΕ 18ο κλιμάκιο πριν τις περικοπές ήταν 642 ευρώ, τώρα γίνεται 394 ευρώ και για ΠΕ υπάλληλο με τριάντα χρόνια υπηρεσίας πριν τις περικοπές ήταν 1212 ευρώ, τώρα γίνεται 636 ευρώ).Να επισημανθεί ότι το ειδικό αυτό επίδομα θα φορολογείται από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία των περικοπών μας δημοσιεύθηκαν στο Φ.Ε.Κ. και δημοσιοποιήθηκαν μέσα από συνεντεύξεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Βουλής, από συνεντεύξεις και δελτία τύπου του Προέδρου της Βουλής και από καθημερινές ομιλίες των εκπροσώπων όλων των κομμάτων στο Κοινοβούλιο, κάποιοι συνεχίζουν να κωφεύουν και να προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη ότι «η Βουλή μένει έξω από τις ρυθμίσεις» ή «ασπίδα προστασίας στους υπαλλήλους της Βουλής» ή «σκάνδαλο, διατηρούν τα προνόμιά τους» και άλλα παρόμοια, που μόνο σκοπό είχαν και έχουν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο θυμό και οργή στους πολίτες, εργαζόμενους και μη.

Για όλα αυτά θέλουμε καλόπιστα να ρωτήσουμε:

Γιατί όλα αυτά για εμάς, τους εργαζόμενους της Βουλής?
Ποιος άλλος αλήθεια εργαζόμενος λοιδορήθηκε και χλευάστηκε τόσο πολύ?
Ποιος άλλος εργαζόμενος έχει φθάσει να απολογείται καθημερινά για την ποιότητα και ποσότητα της εργασίας του?
Ποιος άλλος εργαζόμενος απαξιώθηκε τόσο πολύ ώστε να ντρέπεται και να φοβάται να δηλώνει την εργασιακή του ιδιότητα?
Γιατί και ποιους εξυπηρετούν οι πηχαίοι τίτλοι και οι άκριτοι και αήθεις χαρακτηρισμοί για τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο?
Πότε άλλοτε παρουσιάστηκε τόσο έντονα το φαινόμενο εργαζόμενοι να βάλλονται από άλλους εργαζομένους?
Για ποιους άλλους εργαζομένους ακούστηκαν ακόμα και από ραδιοφώνου προτροπές του τύπου «πάμε να τους κάψουμε!!!» ή χαρακτηρισμοί που πρόσβαλαν και πλήγωναν βάναυσα εμάς και τις οικογένειές μας και δεν επιτρέπεται ούτε καν να γραφούν?
Γιατί ποτέ και πουθενά δεν αναφέρεται ότι , σύμφωνα με το Σύνταγμά μας(άρθρο 65, παρ. 6), τα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό της Βουλής ρυθμίζονται μόνον από τον Κανονισμό της , με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι οι όποιες περικοπές και ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνουν το προσωπικό της ?
Εμείς οι υπάλληλοι της Βουλής απαντήσαμε και θα εξακολουθήσουμε να απαντούμε , χωρίς να προκαλούμε και να θίγουμε κανέναν.

Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να αντιδρούμε με νηφαλιότητα και όχι σπασμωδικά και οργισμένα στις όποιες κατηγορίες από όπου και αν προέρχονται κα ας κρεμόμαστε με τα μανταλάκια στα περίπτερα ως υπαίτιοι, ΕΜΕΙΣ, της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας.

Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με αξιοπρέπεια, υπευθυνότητα, σύνεση και αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά μας για τη σωστή λειτουργία του Κοινοβουλίου, η οποία πρέπει να τονιστεί ότι διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία. Το ωράριό μας δεν είναι το θεσμοθετημένο από την πολιτεία ωράριο των 07.30- 15.00. Εργαζόμαστε , χωρίς πενθήμερο, Σάββατο και Κυριακές. Εργαζόμαστε κατά τη διάρκεια των νυκτερινών συνεδριάσεων, οι οποίες διαρκούν και μετά τα μεσάνυκτα, εργαζόμαστε σε ολοήμερες, πολλές φορές, συνεδριάσεις , σε εμβόλιμες συνεδριάσεις(πρωϊνές- απογευματινές)που κάποιες φορές τις πληροφορούμαστε την τελευταία στιγμή , συμμετέχουμε όλη τη μέρα και κάθε μέρα σε διάφορες επιτροπές, νομοθετικές, εξεταστικές και άλλες.

Έλαβε κανείς υπόψη του, αν έχουμε οικογένειες, τί ώρα πηγαίνουμε σπίτι μας, ποιος κρατά τα παιδιά μας, τι έξοδα έχουμε κατά την ολοήμερη παραμονή μας στον εργασιακό μας χώρο? Δυστυχώς για εμάς ο προγραμματισμός θεωρείται πολυτέλεια! Ας λάβετε δε υπόψη σας ότι τα παιδιά μας δεν πηγαίνουν όλα στον Παιδικό σταθμό της Βουλής και ότι το καφενείο και το εστιατόριο της Βουλής δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν!

Εμείς οι υπάλληλοι της Βουλής προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τις δυσβάσταχτες περικοπές και μειώσεις μας, οι οποίες πρέπει να επαναλάβουμε ότι αγγίζουν το 30% των συνολικών αποδοχών μας και έχουν άμεση επίπτωση και αντίστοιχη μείωση και στα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.

Εμείς οι υπάλληλοι της Βουλής, μπορεί να αποδεχτήκαμε το «Καμιά ειδική, προνομιακή και άνιση μεταχείριση» αλλά επιτρέψτε μας να αρνηθούμε να γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής κρίσης, απαξιωμένοι και εξευτελισμένοι εργαζόμενοι.»

Το Δ. Σ. του Σ.Υ.Β.


Μερικές σύντομες απαντήσεις από μέρους μου:
-Αν από την εποχή του Βενιζέλου έδιναν επίδομα αγοράς ελαίου για καντήλι, ή επίδομα αγοράς σανού αλόγων, θα έπρεπε να το παίρνετε ακόμα;
-Είστε οι μόνοοι εργαζόμενοι εντός ή εκτός δημοσίου που εργάζονται με τέτοια ωράρια ωσάν αυτά που επικαλείστε;
-Ποιος και που είπε ότι οι Υπάλληλοι της Βουλής ευθύνονται για τα χάλια της χώρας; Ότι ευθύνονται και αυτοί, είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Πέραν αυτού όμως, τα λοιπά προνόμια είναι που έχουν ξεσηκώσει το δημόσιο αίσθημα (άντε, ίσως και ο... μικρός αριθμός των υπαλλήλων).
-Μισθός ή επίδομα, είναι ιδιαιτέρως ύπουλο το να παίζουμε με τις λέξεις, μιας και η ουσία είναι ότι λαμβάνατε επί δεκαετίες κάτι που ουδείς άλλος στο δημόσιο ελάμβανε. Αν με πείσετε ότι η εργασία σας ανήκει στα βαρειά και ανθυγιεινά, θα ανακαλέσω.
-Παρεμπιπτόντως, για το 7,17% γιατί δεν έλεγε τίποτε στην ανακοίνωση;
-Και το χειρότερο, τόλμησαν να σας βάλουν με την πλέμπα των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων ως προς τις μειώσεις κλπ; Πως το ανέχεστε αυτό;

Και φυσικά, τελείως μοιραία προκύπτουν νομίζω κάποια ερωτήματα από όλους μας: ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΣΤΕ ΑΦΟΥ ΤΟΣΑ ΤΡΑΒΑΤΕ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ;;; ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΤΟΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ;;; Ή ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΑΤΕ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΟΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ;;;

5 σχόλια:

Conko είπε...

Πιθανότατα ο λόγος που δεν παραιτούνται είναι το γυμναστήριο της Βουλής, στο οποίο μπορούν να γυμνάζονται μόνο οι βουλευτές (και ποιός του υπολοίπου Αττικής μου ήρθε στο μυαλό τώρα!) και οι μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής, ΑΛΛΑ ΟΧΙ οι συνεργάτες και σύμβουλοι των βουλευτών που επίσης ξημεροβραδυάζουν εκεί μέσα, μισθοδοτούνται όμως από τις υπηρεσίες απ' όπου αποσπάστηκαν , δουλεύουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες και ανεξάρτητα αν οι βουλευτές είναι ή δεν είναι εκεί... ίδια δουλειά, ίδια ωράρια αλλά άλλη μισθοδοσία και χωρίς παιδικό σταθμό και γυμναστήριο!
Ούγκ!

Conko είπε...

...αλλά θα μου πεις οι δεύτεροι ξέρανε τον βουλευτή (βίσματα)και θέλησαν να πάνε εκεί, ενώ οι μόνιμοι υποχρεώθηκαν να πάνε εκεί, ίσως γιατί δεν είχαν βίσμα για κάτι πιο ανθρώπινο.

Zaphod είπε...

Σνιφ.... η καρδια μου σπαραζει....που ειναι ο Ξανθοπουλας να τραγουδησει τον πονο αυτων των λαμ....εεεεε αναξιοπαθούντων σκλάβων ενός νέου Μεσαίωνα...

shades είπε...

Σπαράζω κι εγώ με μια τέτοια κατάσταση!!!! πρέπει να πάρουν επείδομα και για χαρτομάντηλα...

JOHN MAKR είπε...

δεν ντρεπεστε εργαζονται στις εσχατιες της χωρας μακρια απο τα σπιτια τους, μεσα στο καυσαεριο (επιδομα δεν παιρνουν γι αυτο;) σε παλια κτηρια ετοιμα να πεσουν
ΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΘΟΥΝ