Σελίδες

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Και λίγο σοβαρό αρχείο διότι οι στιγμές είναι δραματικά ιστορικές...

Κατ' αρχήν τα πρόχειρα πρακτικά της χθεσινής ολομέλειας θα τα βρείτε εδώ πέρα. Το νομοσχέδιο θα το βρείτε εδώ. Οι σελίδες φωτιά με την σφαγή Τσίπρα-Βενιζέλου είναι από την 395 κι έπειτα (πάνω-κάτω έως την 428 που καταθέτει την επιστολή του πρωθυπουργού). Το σημείο που ο Βενιζέλος καταθέτει στα πρακτικά την επιστολή υποτέλειας είναι στην σελίδα 414. Παρατηρήστε ότι στα πρακτικά αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου:
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Ο δωσιλογισμός επεφημείται, καταχειροκροτείται, αποθεώνεται.

Παρατηρήστε επίσης ότι ο Πετσάλνικος (μάλλον συμπτωματικά θέλω να πιστεύω) αντικαθιστά τον Πολύδωρα σχεδόν άμεσα μετά την άρνηση του Πολύδωρα να ζητήσει από τον Τσίπρα να ανακαλέσει (σελ. 407), όπως απαιτούσε ο Βενιζέλος με χουντικό ύφος ωσάν να βρισκόταν στο σπίτι του.
Σημειωτέον ότι λέω "θέλω να πιστεύω" διότι ο Βενιζέλος (ωσάν στο σπίτι του) απαίτησε την αντικατάσταση του Πολύδωρα με τον Πετσάλνικο:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής! Να καλέσετε τον Πρόεδρο της Βουλής. (Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): …και το Προεδρείο δεν υποκαθίσταται από τον Υπουργό.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Να καλέσετε τον Πρόεδρο της Βουλής στην Έδρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ!


Η ομιλία Τσίπρα και ο οχετός Βενιζέλου εδώ:


Επεισόδιο Βενιζέλου - Τσίπρα στη Βουλή by newsview

Επίσης προσέξτε τον πολύ ενδιαφέροντα και κωμικό διάλογο στην σελίδα 422 και ενώ μιλάει ο Βενιζέλος. προσέξτε την ειρωνία του Βενιζέλου και συγκίνετε την αντίδραση του Συνταγματολόγου με την αντίδρασή του όταν μίλαγε ο Τσίπρας:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, χρόνο δεν θα μετρήσετε; Εμένα στα έξι λεπτά με κατεβάσατε άρον – άρον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συγνώμη, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Βλάχο, να ολοκληρώσει ο Υπουργός. Επί του νομοσχεδίου μιλάει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Για πόση ώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Εκτός αν εκπροσωπείτε εσείς, αντί του κ. Τασούλα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Θα ολοκληρώσει ο κύριος Υπουργός. Μιλάει επί του νομοσχεδίου. Είναι ένα δύσκολο νομοσχέδιο. Πολλές διατάξεις. Έχουν γίνει αλλαγές. Κι εσείς μιλήσατε επτάμιση λεπτά αντί των έξι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Καθόλου. Στα έξι λεπτά με κατεβάσατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας θύμισα ότι θα πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε Βλάχο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Τελείωσε το επεισόδιο; Ευχαριστώ.

Τέλος, επειδή άλλο πράγμα να το παρακολουθείς κι άλλο να το διαβάζεις κιόλας με το πάσο σου, με τσιγάρο και καφεδάκι, το επίμαχο σημείο όπως έχει καταγραφεί στα πρόχειρα πρακτικά είναι το εξής (οι τονισμοί δικοί μου):

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Επαναλαμβάνω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διότι η φωνή μας θα ακουστεί όσο κι αν προσπαθείτε να μας διακόψετε, ότι απ’ αυτό εδώ το Βήμα δεν ήταν ούτε ένας ούτε δυο οι Βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που για μία ακόμη φορά, πολλοστή φορά, σε ένα νομοσχέδιο τοποθετήθηκαν λέγοντας ότι θα υπερψηφίσουν για τελευταία φορά αυτή τη φορά –πόσες φορές άραγε το ακούσαμε αυτό;- κόντρα και στη δική τους συνείδηση, υπό τον εκβιασμό ότι αν δεν ψηφίσουν, θα χρεοκοπήσει η χώρα. Αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν να λειτουργήσει μία κοινοβουλευτική δημοκρατία με όρους omertà; Εδώ έχουμε οδηγηθεί; Εμείς θα επιμείνουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών):
Κύριε Πρόεδρε, να ανακαλέσει ο κ. Τσίπρας το «omertà».

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): …κόντρα στη στρατηγική της έντασης.
(Θόρυβος στην Αίθουσα) Θα επιμείνουμε κόντρα στη στρατηγική της έντασης!
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών):
Να την ανακαλέσει τώρα! Να εφαρμόσετε τον Κανονισμό!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Θα επιμείνουμε, λοιπόν, κόντρα στη στρατηγική της έντασης, στη στρατηγική των ειρηνικών και μαζικών αγώνων.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, να ανακαλέσει τώρα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Να ανακαλέσει τώρα!
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Μην φωνάζετε, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε,
να τον ανακαλέσετε στην τάξη!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γίνεται αυτό το πράγμα! Δεν θα μας λέει ο Τσίπρας τι θα κάνουμε! Υπάρχουν όρια παντού!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ! Το Προεδρείο κρίνει ότι η ομιλία και ο όρος που χρησιμοποίησε είναι πολιτικός όρος. Δεν αποτελεί οξεία έκφραση και παρακαλώ…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Είναι πολιτικός όρος!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): …δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής! Να καλέσετε τον Πρόεδρο της Βουλής.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): …και το Προεδρείο δεν υποκαθίσταται από τον Υπουργό.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Να καλέσετε τον Πρόεδρο της Βουλής στην Έδρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών):
Να ανακαλέσει!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεχίστε, κύριε Τσίπρα.


Έχουμε και λέμε λοιπόν: για να ξεκινήσουμε από τα εύκολα είχαμε μια παρέμβαση Πρωτόπαππα, κατά τον οποίον προφανώς δεν υπάρχουν όρια στα μέτρα εξαθλίωσης αλλά υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να πει ένας πολιτικός αρχηγός.
Ο Συνταγματολόγος τώρα, απαίτησε δύο φορές να αντικατασταθεί ο Πρόεδρος της Βουλής και έξι φορές να ανακαλέσει ο Τσίπρας. Ή μάλλον για να ακριβολογούμε έτσι τα παρουσιάζει το πρόχειρο πρακτικό! Διότι αν παρατηρήσουμε το βίδεον θα διαπιστώσουμε ότι ο Συνταγματολόγος απαιτεί πέντε φορές την αντικατάσταση του Προέδρου της Βουλής, δέκα φορές να ανακαλέσει (ή και να ανακληθεί στην τάξη) ο Τσίπρας και τρείς φορές χρησιμοποιεί επιτακτικά τη λέξη "τώρα". Δημοκρατικά πράγματα, έτσι;
Φυσικά τις μαλακίες του ιδίου, του έτερου αντιπροέδρου καθώς και του πρωθυπουργού τους δεν ενδιαφέρεται κανείς από το pasok για να απαιτήσει να ανακληθούν.
Ο Συνταγματολόγος μπορεί να απαιτεί μέχρι κι από δημοσιογράφους να κάνουν μόκο, ίσως επειδή έτσι είχε συνηθίσει ανέκαθεν (η απάντηση εδώ):



Κι αναφορικά με την περιβόητη, πλέον, ατάκα του Τσίπρα, να υπενθυμίσω την σχετική παραίνεση Βενιζέλου προς τους βουλευτές του pasok ότι σε όποιον δεν αρέσουν τα μέτρα τότε να ρίξει την κυβέρνηση (για να μην θυμηθώ και την παραίτηση Ρομπόπουλου). Διότι ο Τσίπρας πολύ σωστά έκανε λόγο για ομέρτα. Ο ίδιος ο Βενιζέλος το είχε πρωτοπεί, ο ίδιος ο Παπανδρέου το είχε πρωτοεφαρμώσει με τις διαγραφές των (είτε του αρέσει είτε όχι) δημοκρατικώς εκλεγμένων βουλευτών του.

Ο καθείς τα συμπεράσματά του...
Και εκτιμώ ότι είναι πολλά.
Ένα εκ των οποίων μάλλον και το ότι ο κύριος Βενιζέλος είναι τω όντι τσάμπα μάγκας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: