Σελίδες

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ο Συνταγματολόγος κύριος Βενιζέλος...

Για να δούμε τώρα λίγο κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον σχετικά με τον Συνταγματολόγο Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο Α' αλλ'επί της ουσίας και σκιώδη πρωθυπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο. Θα σας παρακαλούσα απ'όλους τους τίτλους να δώσετε βάση σε αυτόν του Συνταγματολόγου, απόρροια του οποίου υπήρξε κάποτε και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών που έχει πηδήξει πατόκορφα τη χώρα.

Τι είπε σήμερα στο Κοινοβούλιο λοιπόν ο Βενιζέλος; Μεταξύ άλλων και το εξής:
«Έχω ζητήσει από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προθεσμία μέχρι σήμερα να δώσει την άδεια για την δημοσιοποίηση των ονομάτων. Ανεξάρτητα από την απάντηση την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιήσω την λίστα για να λειτουργήσει ως πίεση για να συμμορφωθούν όσοι μπορούν να συμμορφωθούν»
Να υπενθυμίσω ότι προ λίγων εβδομάδων είχε καταργήσει ή μάλλον πιο σωστά, είχε καρατομήσει μιαν άλλη ανεξάρτητη επιτροπή, της Βουλής αυτήν τη φορά και πιο συγκεκριμένα του Γραφείου Ελέγχου Προϋπολογισμού.
Κατά πως όλα δείχνουν λοιπόν ο κύριος Βενιζέλος έχει κάποιο πρόβλημα με τις ανεξάρτητες αρχές και τις αντίστοιχες επιτροπές και πασχίζει να τις καταργεί.

Ας πάμε τώρα και λίγο στο Ελληνικό Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 101Α:
  1. Όπου από το Σύνταγμα προβλέπεται η συγκρότηση και η λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της διορίζονται με ορισμένη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως νόμος ορίζει.
  2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την επιλογή και την υπηρεσιακή κατάσταση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού της υπηρεσίας που οργανώνεται για την υποστήριξη της λειτουργίας κάθε ανεξάρτητης αρχής. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές πρέπει να έχουν τα ανάλογα προσόντα, όπως νόμος ορίζει. Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και με επιδίωξη ομοφωνίας ή πάντως με την αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών της. Τα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής ορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής.
  3. Με τον Κανονισμό της Βουλής ρυθμίζονται όσα αφορούν τη σχέση των ανεξάρτητων αρχών με τη Βουλή και ο τρόπος άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Επίσης, σε σχέση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να υπενθυμίσουμε ότι συστάθηκε αρχικά με τον νόμο 2492/1997, έναν νόμο εποχών pasok δηλαδή.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι μια Αρχή που την προβλέπει το Σύνταγμα, ο Συνταγματολόγος κύριος Βενιζέλος απλά την καταργεί με συνοπτικές (και αρκετά απαξιωτικές, αν θυμηθείτε την σχετική φρασεολογία) διαδικασίες, μια άλλη αρχή που μάλιστα έχει να επιδείξει και σοβαρότατο έργο έρχεται από βήματος Βουλής να δηλώσει ευθαρσώς ότι την γράφει στα παπάρια του...

Ο καθένας λοιπόν ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Όχι μόνο για τον Συνταγματολόγο κύριο Βενιζέλο βεβαίως, βεβαίως.

Πως είπατε; Και στην χούντα κάπως έτσι ήταν; Ναι, αυτό σκέφτομαι κι εγώ...

2 σχόλια:

squarelogic είπε...

Ο "Συνταγματολόγος" πάσχει εμφανώς απ το σύνδρομο του Ναπολέοντα:
"L'etat c'est moi'(αν τα γράφω σωστά)
Εχει προλάβει μέσα στο 3μηνο να με δικαιώσει όταν έλεγα οτι είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ απ'οποιονδήποτε άλλον,παίρνοντας σωρεία αντισυνταγματικών και περιοριστικών των ελευθεριών μας,μέτρων...
Το αποτέλεσμα δε ,εμφανές...
η Χρεωκοπία έρχεται τρέχοντας...

Slartibartfast είπε...

Την καλύτερη ατάκα του την είχε πει ο Τσίπρας (και τους την παραφράζω εδώ):

Συνταγματολόγος είναι ή Συνταγματάρχης;